Als je wordt beschuldigd van bedreiging, heb je een strafrechtadvocaat nodig. Er zijn verschillende soorten bedreiging en het is vaak moeilijk te bepalen of het ook echt heeft plaatsgevonden. Iedereen roept wel eens iets wat ze niet menen en dit leidt lang niet altijd tot een rechtszaak. Daarom is het belangrijk goed vast te stellen wat bedreiging precies is.

Wat is bedreiging?

Volgens artikel 285 van het Wetboek van Strafrecht definieert bedreiging in een hele lange tekst als kortgezegd het bedreigen van iemand met geweld of de dood. In hetzelfde artikel wordt vervolgens vastgelegd dat dit kan gebeuren middels een fysieke bedreiging, een schriftelijke bedreiging of een bedreiging met een terroristisch misdrijf.

De straffen

Er zijn maximaal twee straffen mogelijk voor bedreiging en de hoogte ervan hangt af van de omstandigheden. Als dit niet de eerste keer is dat je beschuldigd wordt van bedreiging, kan je straf tot één derde hoger uitgesproken worden. Ook als er een wapen in het spel is, zal de straf hoger zijn. De straffen zijn bijna altijd geldboetes of een werkstraf. Dit betekent ook een vermelding op je strafblad. Vanaf het begin zal de advocaat je bijstaan en vertellen wat je het beste kan doen. Ook zal hij al kunnen inschatten wat de straf gaat zijn. Voor bedreiging met een steekwapen staat bijvoorbeeld een taakstraf van 60 uur.

Hoeveel kost een strafrechtadvocaat?

Iedereen die beschuldigd is ergens van heeft recht op een strafrechtadvocaat. Deze kan door de politie geregeld worden of je kan dit zelf doen. Voor de eerste optie betaal je een gedeelte en de overheid betaalt de rest. Jouw gedeelte wordt bepaald aan de hand van je salaris. Als je zelf een advocaat bedreiging regelt, kan dit vaak ook Pro Deo. Het advocatenkantoor zal dit vanaf het begin met je bespreken. Als je niet in aanmerking komt voor een Pro Deo regeling, kan je een vast bedrag afspreken. De kennis en ervaring van een ervaren strafrechtadvocaat zal vooral in onduidelijke zaken zoals bedreiging erg goed van pas komen.