Het is je recht, niet je plicht, om een advocaat aan te stellen als je ergens van beschuldigd bent. Maar waarom zou je niet van dit recht gebruik maken? Een advocaat kan je professioneel en objectief bijstaan in een stressvolle periode. Daarnaast heeft deze persoon verstand van het juridisch systeem waar de meeste mensen geen kaas van hebben gegeten. Een advocaat is een onmisbare steun van het begin tot het einde van je zaak.

Zelf een advocaat aanwijzen

Wanneer je een verdachte bent krijg je een advocaat aangewezen. Deze hoef je echter niet aan te nemen, je kunt ook zelf een advocaat kiezen. Hier heb je niet altijd veel tijd voor, maar je kunt zo wel enigszins bepalen wie jouw zaak zal gaan verdedigen. Bij Singeladvocaten Breda kun je een professionele en ervaren strafrechtadvocaat aanstellen, ook op Pro Deo basis. Dat betekent dat je de alleen de kosten betaalt die je je kan veroorloven en dat de rest wordt betaald door de overheid. Op die manier kan iedere verdachte gebruik maken van een advocaat, zonder daarvan in de schulden te komen.

De aanwezigheid van een advocaat

Voordat je met een advocaat hebt gesproken doe je er goed aan gebruik te maken van je zwijgrecht. Daarna moet je beginnen met informatie geven en wat je het beste kunt zeggen zal je advocaat met je bespreken. Is de advocaat aanwezig tijdens het politieverhoor, dan kan deze je beschermen tegen opdringerige en ongepaste vragen. De politie zal namelijk alles proberen om een bekentenis van je te krijgen. De advocaat bereidt je voor op alle mogelijke situaties, op de zitting en zal er zorg voor dragen dat de uitspraak zo eerlijk mogelijk is. Naderhand kan hij of zij je adviseren over eventuele verdere stappen en in het geval van onderhandelingen kan de advocaat deze voor je leiden. Het recht op een advocaat is dus een recht waar je beter wel gebruik van maakt.