Een secretaresse in een bedrijf heeft de veelzijdige taak om van alle markten thuis te zijn. Je moet bezoekers ontvangen, afspraken maken, dossiers archiveren, telefoontjes beantwoorden en de post verzorgen. En dit alles vaak tegelijk. Aan de andere kant is het veelzijdig en heb je veel contact met collega’s en bezoekers uit verschillende takken van het bedrijfsleven. Wil je secretaresse worden, dan kan je hiervoor een opleiding volgen.

De scholing

Als je een opleiding tot secretaresse wilt gaan volgen, heb je vooraf geen diploma’s nodig. Het is wel goed als je Engels en Nederlands beheerst en een basis kennis hebt van computers. De totale tijd die staat voor de opleiding is 13 maanden en bestaat uit twee onderdelen. De eerste 9 maanden is het gedeelte administratief medewerker en de volgende 4 maanden besteed je aan het secretaresse gedeelte. Je leert onder andere zakelijke taal te gebruiken zowel in Engels en Nederlands en hoe effectief te notuleren.

Het leven als secretaresse

Als je de opleiding hebt afgerond kan je gaan solliciteren en secretaresse worden. Op dit moment zijn er voldoende vacatures aanwezig. Wat werknemers vaak zoeken is iemand die flexibel is, diskreet, zelfstandig, verantwoordelijk en die effectief kan organiseren. Door de aard van de baan ben je met vele afdelingen in contact zowel intern en extern. Zo kan je niet alleen kennis opbouwen van je eigen afdeling, maar ook van je bedrijf en van het zakenleven.

Carrièremogelijkheden

Als secretaresse doe je een boel vaardigheden op en als je die op de juiste manier kan verkopen heb je een boel mogelijkheden. Intern heb je al een streepje voor omdat je met verscheidene collega’s in contact bent geweest van verschillende afdelingen die hebben gezien wat je kan. Met dit netwerk om je heen kan je jezelf oriënteren binnenshuis en zo beslissen welke kant je op wilt. Extern kan je met je vaardigheden ook goed terecht en is het zeker mogelijk om door te groeien.